Rolstoelbus kopen: Wat zijn de kosten + crowdfunding

Je bent van plan om een rolstoelbus te kopen. Dan heb je hier vaak veel geld voor nodig. Een nieuwe rolstoelbus kan al gauw ruim 55.000 euro kosten. Er zijn een aantal punten om rekening mee te houden. Op deze manier koop je een rolstoelbus die bij je wensen past. Zo dien je het volgende helder te hebben:

 • Hoeveel personen moeten vervoerd worden?
 • Wat is je budget om de aangepaste auto te kopen?
 • Kan de bus eventueel aangepast worden?
 • Voldoet het aan alle veiligheidseisen?

Dit zijn slechts een paar punten. Hieronder geven we een paar tips waar je rekening mee kunt houden. Daarnaast vind je de kosten van zowel een nieuwe rolstoelbus als tweedehands. Crowdfunding kan een manier zijn om deze kosten te betalen.
 

Online geld inzamelen ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie

Wat is een rolstoelbus?

Een rolstoelbus is een aangepast voertuig. Personen met een rolstoel kunnen hiermee vervoerd worden. De bus is zo gemaakt dat een rolstoel makkelijk naar binnen kan. Bijvoorbeeld met een oprijplaat of lift. De aangepaste bus is uitgerust met speciale gordels. Hierdoor kunnen de inzittenden veilig plaatsnemen. 

Een rolstoelbus is beschikbaar in verschillende formaten. Je kunt hier vaak meerdere passagiers in meenemen. Als je op zoek gaat naar een geschikte bus, is het handig om na te gaan hoeveel personen je wilt vervoeren.

Wat is het verschil tussen een rolstoelauto en rolstoelbus?

Een rolstoelauto is vaak bedoeld om één tot vijf personen in te voeren. Dit is vaak voor één rolstoelgebruiker. In een rolstoelbus passen meestal drie of meer mensen met een rolstoel. Zo is er plek voor de bestuurder en verschillende passagiers.

Het komt regelmatig voor dat personen met een beperking een rolstoelauto kopen. Deze wordt omgebouwd, zodat ze zelf kunnen rijden. Nog een verschil is dat een rolstoelbus vaak ook een ingang aan de zijkant heeft. Bijvoorbeeld via een speciale lift. De ingang van de auto is meestal aan de achterkant, met een rijplaat.

Kortom, de verschillen zijn als volgt:

 • In een bus passen vaak meer dan 3 rolstoelgebruikers.
 • In een auto kunnen 1-2 rolstoelgebruikers.
 • Een rolstoelauto is makkelijker te parkeren in een stad.
 • Een rolstoelbus heeft vaak een lift.
 • Bij een bus hebben passagiers meestal meer ruimte.
 • Mensen met een beperking kiezen vaak een auto als ze zelf willen rijden.
   

Online geld inzamelen ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie

Wat kost een rolstoelbus?

Een nieuwe rolstoelbus kost al gauw ruim 55.000-80.000 euro in 2023. Dit is afhankelijk van je wensen. Bijvoorbeeld of je een rolstoellift of oprijplaat wilt. Ook de hoeveelheid zitplaatsen telt mee. Daarnaast is het afhankelijk van de functies in de bus. 

Een tweedehands rolstoelbus is vaak goedkoper. Die kun je al kopen vanaf 12.000 euro. Dit ligt dan wel aan het bouwjaar, het merk, aantal kilometers en de opties. Een vrij nieuwe occasion uit het jaar 2020 kan rond de 30.000 euro liggen. Dit is dan wel een voertuig met weinig kilometers en vaak automatisch geschakeld. Een bus uit 2010 met al veel gereden kilometers kan rond de 10.000-15.000 euro liggen.

Kortom, je kunt rekening houden met de volgende prijzen voor een rolstoelbus:

 • Een gloednieuwe: vanaf 55.000 euro.
 • Vrij nieuwe tweedehands: vanaf 30.000 euro.
 • Een oudere occasion: vanaf 10.000 euro. 

De kosten kunnen dus behoorlijk oplopen. Door het starten van een crowdfunding kun je genoeg geld ophalen. Zo kan je jouw aangepaste auto betalen.

Kan je subsidie krijgen voor een rolstoelbus?

In 2023 kan je € 2.950 subsidie krijgen voor een nieuwe rolstoelbus. De subsidie voor een tweedehands voertuig bedraagt € 2.000. Het moet dan wel een elektrische bus zijn. Dit is dan wel voor particulier gebruik. De subsidie is niet bedoeld voor bedrijven, verenigingen of stichtingen

Met een doneeractie kun je eventueel het overige bedrag bij elkaar inzamelen van je rolstoelbus.

Waar moet je op letten bij het kopen van een rolstoelbus?

Het kopen van een goede rolstoelbus kan lastig zijn. Er zijn namelijk een aantal punten om rekening mee te houden. Hieronder zetten we een paar op een rijtje voor je.

1. Capaciteit

Het is belangrijk om te weten hoeveel personen je wilt vervoeren. Zowel nu als in de toekomst. Een rolstoelbus heeft namelijk verschillende groottes. Zo heb je een (klein) busje voor drie tot vijf personen. 

Wil je later meer mensen vervoeren? Dan is het zonde als je dan een nieuw voertuig moet kopen. Dus denk goed na over het aantal zitplaatsen. Daarbij is het belangrijk om te kijken hoeveel rolstoelgebruikers erin moeten én passagiers zonder rolstoel.

2. Brandstofgebruik

Het brandstofgebruik is ook een factor om naar te kijken. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk geld kwijt zijn aan benzine. Wil je slechts één persoon vervoeren? Dan kan het ook handig zijn om een rolstoelauto te kopen. Die zijn vaak minder zwaar en verbruiken dan ook minder brandstof.

3. Ingang van de bus

Een rolstoel kan op verschillende manieren in de bus of auto kopen. Bijvoorbeeld via een rolstoellift of oprijplaat. Het is handig om te informeren wat het beste bij jouw situatie past. Je kunt eventueel achteraf nog wel een lift inbouwen, maar houd dan rekening met extra kosten.

4. Veiligheidseisen

In een aangepaste auto heb je verschillende veiligheidsmaatregelen. Dit is anders dan bij een ‘reguliere’ auto. Het is belangrijk om te kijken welke dat zijn. Zo heb je bij een rolstoelbus een goedgekeurde oprijplaat of lift nodig. Daarnaast dient er in de bus een vastzetsysteem aanwezig te zijn en speciale vloer.

5. Recensies van de verkoper

Door heel Nederland en België worden rolstoelbussen aangeboden. Voor je het koopt, dien je goed onderzoek te doen naar de verkoper. Zoek op websites als Trustpilot.nl naar ervaringen van andere kopers. Ook op Google kun je het nagaan. Typ daarvoor de bedrijfsnaam in. Vervolgens zie je vaak de verkoper staan en de ervaringen van anderen.

6. Staat van de bus

De staat van het voertuig is erg belangrijk. Je wilt namelijk veilig kunnen rijden. We adviseren dan ook om uitgebreid te kijken naar de staat van bus. Bijvoorbeeld naar:

 • Remmen
 • Stuurinrichting
 • Motorprestaties
 • Bekleding en vloer
 • Vastzetsysteem
 • Rolstoellift als deze aanwezig is

We adviseren om zeker 1-2 proefritten te maken. Verder is het ook goed om naar de onderhoudshistorie te kijken. Kortom, is het voertuig altijd goed onderhouden en heeft het vaak reparaties? Dan kun je een goede keuze maken om een rolstoelbus te kopen.

Waar kun je een rolstoelbus kopen?

Je kunt bij verschillende aanbieders terecht voor een rolstoelbus. Hieronder zetten we het op een rijtje neer. Je kunt bij deze organisaties online kijken of langs hun vestiging gaan. Dit zijn veelal de bekende aanbieders van rolstoelbussen: 

Bij deze aanbieders kun je zowel een nieuwe bus kopen als occasion. Zo heeft Bierman meerdere aangepaste auto’s staan die je direct kunt bezichtigen. Zij hebben een vestiging in Nieuw-Vennep en bestaan sinds het jaar 1950. Ze zijn elke dag open, behalve op zondag.

Bij Mobility4all vind je ook rolstoelbussen die je kunt huren. Dat kan handig zijn als je het slechts voor een paar dagen nodig hebt. Of als je eerst wilt wennen aan een rolstoelbus. Dit voertuig huren kost ongeveer 150 euro per dag of 970 euro per week.

Crowdfunding en doneeractie voor een rolstoelbus starten

De prijs van een rolstoelbus loopt flink op. Voor een nieuwe tweedehands bus zit je al snel tegen de 30.000 euro aan. Dit is vaak niet een bedrag wat je zomaar hebt liggen. Daarom kun je op Doneerveilig.nl een gratis crowdfunding starten. Hiermee kun je geld inzamelen om jouw rolstoelbus te kopen.

Het voordeel van zo’n doneeractie is dan ook:

 • Binnen een korte tijd haal je veel geld op via ons crowdfundingplatform.
 • Het opzetten van een crowdfunding is gratis.
 • Mensen vanuit heel Nederland, België en daarbuiten kunnen doneren.
 • Het bedrag voor je rolstoelbus ontvang je iedere week op de rekening.

Kortom, met een crowdfunding kun je al snel geld inzamelen. Zo kun jij je favoriete rolstoelbus aanschaffen.
 

Online geld inzamelen ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie