Nederlands crowdfunding platform? Ontdek meer dan 10 websites

In Nederland kennen we verschillende crowdfunding platforms. Via deze platforms kun je geld ophalen voor een doel. Het aanbod van crowdfunding websites is groot. Het kan dus lastig zijn om het juiste platform te kiezen voor jouw campagne. Daarom is het belangrijk om onderzoek te doen voor je een project start. De verschillen zitten onder meer in:

 • Doelgroep van de site: ondernemers, vereniging of particulieren.
 • Kosten voor het starten van een campagne.
 • Thema van het platform: bijvoorbeeld duurzame- en vastgoedprojecten.
 • Soort crowdfunding: donaties of leningen.

In dit artikel lichten we de populairste websites toe. Dat zijn er meer dan 10. Zo kom je te weten welk crowdfunding platform het beste bij je past. 

Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie

Nederlands crowdfundingplatform voor ondernemers

Ben je als ondernemer op zoek naar kapitaal? Dan zijn er een aantal platforms waar je terechtkunt. We lichten de beste crowdfunding platforms voor je uit. Op deze sites kun je een financieringsaanvraag doen. Je betaalt de investeerders rendement.

Crowdfunding platforms in Nederland
16 populaire crowfunding websites in Nederland en België (organisaties en particulieren).


1. Collin Crowdfund

Collin Crowdfund is dé plek voor gevestigde bedrijven in het MKB. Ondernemers kiezen dit platform om kapitaal op te halen bij investeerders. Je kunt het zien als ‘lening’. Kenmerken van dit platform:

 • Je krijgt persoonlijke begeleiding door een coach.
 • Korte doorlooptijd bij een financieringsaanvraag.
 • Gemiddelde lening op het platform is € 266.301.
 • Financieringsbehoefte vanaf € 25.000.
 • Vastgoedfinanciering ook mogelijk.

Deze crowdfunding website is dus zeer geschikt voor bestaande ondernemers die extra kapitaal willen boven de € 25.000. Bijvoorbeeld voor uitbreiding van hun bedrijf. Denk aan ‘franchiseondernemers’ die een nieuw filiaal willen beginnen. Of organisaties die voorraadfinanciering nodig hebben. Uit statistieken blijkt dat 99.6% van de aanvragen succesvol zijn afgerond.

Wat zijn de kosten van Collin Crowdfund?      
Voor aanvragen boven de € 250.000 kost de kredietbeoordeling € 350. Als je crowdfunding online staat betaal je € 850 (contract- en publicatiefee). Als je het doelbedrag behaalt, rekent Collin Crowdfund een succesfee van 1,5% (minimaal € 1500). Verder rekent het platform maandelijks een administratievergoeding van 0,07% over de financiering. Voor bedragen onder de € 250.000 zijn de kosten lager.

2. Geldvoorelkaar.nl

Geldvoorelkaar.nl brengt investeerders en crowdfunders sinds 2011 samen. Starters en MKB-bedrijven starten hier hun campagne om hun financiering rond te krijgen. Kenmerken en voordelen van dit crowdfunding platform:

 • Team met verschillende expertises.
 • Vastgoedfinanciering mogelijk.
 • Je project is maximaal 30 dagen zichtbaar.
 • Financieringsbehoefte vanaf € 25.000.

Bij Geldvoorelkaar.nl kun je allerlei campagnes starten. Bijvoorbeeld aankoop van een bedrijfspand, bedrijfsovername of aanschaf van voorraad. Het is mogelijk om je crowdfundingcampagne vooraf te delen met bekenden. Zo hebben zij de mogelijkheid om eerst te investeren. Daarna kan het overige publiek geld beschikbaar stellen.

Wat zijn de kosten van Geldvoorelkaar?             
Geldvoorelkaar.nl werkt op basis van ‘no cure no pay’. Dat wil zeggen dat er vooraf geen kosten zijn. Pas wanneer je aanvraag online staat, betaal je eenmalig een fee. Dit bedrag ligt tussen de € 399 en € 499.

Heb je het totale bedrag bij elkaar gezameld? Dan betaal je ook een ‘succesfee’. Dit is een percentage over het leenbedrag (vanaf 0,5% en 1,5%). Daarnaast betaal je maandelijks een percentage tijdens de looptijd van de lening (vanaf 0,085%).

Geldvoorelkaar logo

3. CrowdAboutNow

CrowdAboutNow is er voor start-ups en gevestigde bedrijven. Daarnaast kunnen ondernemers met een nieuw idee hier ook terecht. Dit crowdfunding platform gaat verder dan alleen het vinden van de financiering. Zo focust CrowdAboutNow zich ook op het vergroten en versterken van de community (netwerk) van de ondernemer. Kenmerken en voordelen van dit platform:

 • Vooral actief in deze branches: food, zorg, horeca, zorg en wonen.
 • Het bedrijf helpt bij het schrijven van je ondernemersverhaal.
 • Ze zoeken naar investeerders die bij jouw bedrijf passen. Zowel in je eigen kring als daarbuiten.
 • Richt zich op het opbouwen en onderhouden van relaties (community), naast het aantrekken van financiële middelen.

Het belangrijkste verschil in vergelijking met de rest, is dat CrowdAboutNow zich dus richt op een community. Je krijgt investeerders die écht achter jouw plan staan en hierin geloven. Kortom, ‘gelijkgestemde’ personen. Velen zijn dan ook bereid om te sparren met je. Zij doen het niet alleen om de financiële compensatie. In dit blog over ‘wat crowdfunding is’ leggen we ook de verschillende varianten uit.

Wat zijn de kosten van CrowdAboutNow?                
De opstartkosten bij CrowdAboutNow bedragen € 450. Als je campagne online staat, betaal je een plaatsingsfee van 1% over het doelbedrag. Hier mag je het opstarttarief van aftrekken. Als je het doelbedrag behaald, betaal je ook een succesfee (vanaf 2%).

Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie

4. NLInvesteert

Het crowdfundingplatform NLInvesteert richt zich op MKB-bedrijven. Ze werken regionaal. In ieder gebied zit een team dat je helpt bij het opzetten van een crowdfunding. Van adviesbureaus tot accountants. Door deze regionale aanpak wilt NLInvesteert dichter bij de ondernemer staan. Kenmerken en voordelen van dit platform zijn:

 • Regionaal georganiseerd: in ieder gebied hebben ze specialisten.
 • Bedrijfsfinanciering en vastgoedfinanciering mogelijk.
 • Je krijgt begeleiding: bijvoorbeeld bij het aanscherpen van je ondernemingsplan.
 • Je maakt eenvoudig gebruik van hun netwerk. Dit zijn onder andere investeringsfondsen, banken en regionale overheden.

NLInvesteert staat bekend om ‘cofinanciering’. Zo kijkt het samen met de ondernemer hoe ze het geld bij elkaar krijgen. Een deel kan komen via investeerders en andere delen van banken of lokale overheden. Door deze verschillende financieringsvormen stijgt de kans dat je het doelbedrag behaalt.

Wat zijn de kosten van NLInvesteert?             
NLInvesteert rekent drie soorten kosten. Advies & Regie (€5.000). Hiervoor doen ze onder meer een analyse van je financieringsaanvraag. Daarnaast rekenen ze een bedrag voor de ‘Financieringsmatch’ (2% over de financiering, ook wel ‘succesfee’. ). Tot slot betaal je voor ‘Regie & Informatie’. Dit percentage ligt tussen de 0,50-0,80% gedurende de looptijd.

Awards voor NLInvesteert

NLInvesteert is in 2021 en 2020 uitgeroepen tot beste crowdfundingplatform voor ondernemers.

5. Kapitaal op Maat

Het platform Kapitaal op Maat bestaat sinds 2013. De minimale financieringsaanvraag bedraagt € 25.000 en loopt op tot € 2.500.000. De crowdfunding website is toegankelijk voor iedere starter én MKB-ondernemer. Een belangrijke voorwaarde is dat je een goed financieel onderbouwd plan hebt. Kenmerken en voordelen van dit platform zijn:

 • Brengt investeerders en crowdfunders bij elkaar.
 • Zowel bedrijfsfinanciering als vastgoedfinanciering.
 • Eén van de goedkoopste crowdfundingplatforms.
 • Veel projecten zijn binnen 15 dagen gefinancierd.

Je project blijft maximaal 60 dagen online staan. Het is dus de bedoeling om in deze periode het bedrag bij elkaar te krijgen. In de praktijk lukt dit vaak sneller. Gemiddeld genomen duurt dit ongeveer twee weken, geeft Kapitaal op Maat aan op de site.

Wat zijn de kosten van Kapitaal op Maat?             
De financieringsaanvraag kost € 395. Daarnaast betaal je een publicatiefee van € 350. Als je het doelbedrag behaalt, rekent Kapitaal op Maat een succesfee vanaf 2% (minimaal € 1.750).

Kapitaal op maat logo

6. October

October is een Europees platform met een Nederlandse afdeling. Zij richten zich op gevestigde en winstgevende bedrijven met meer dan € 250.000 omzet. Het unieke aan dit crowdfunding platform is dat ze je aanvraag voorleggen bij particulieren én institutionele beleggers. Dat zijn bijvoorbeeld pensioenfondsen of verzekeringsmaatschappijen. Kenmerken en voordelen van dit platform zijn:

 • Je krijgt gegarandeerd je financieringsbedrag na goedkeuring.
 • Financieringsaanvraag gaat vanaf € 30.000.
 • Richt zich op deze sectoren: zakelijke en persoonlijke dienstverlening, hotels, restaurants, transport en maakindustrie.
 • Hun innovatieve tools zorgen dat bedrijfsrisico’s direct inzichtelijk zijn. Dit maakt het voor investeerders interessanter. Het zorgt namelijk voor transparantie.

Als October je aanvraag goedkeurt, ben je zeker van de financiering. Zijn er onvoldoende particuliere investeerders? Dan vullen institutionele beleggers het bedrag aan. De voorwaarden voor het starten van een crowdfunding liggen hier wel hoger.

Wat zijn de kosten van October?             
October hanteert twee soorten kosten: eenmalige afsluitfee en maandelijkse beheervergoeding. De afsluitfee is 3-4% over het bedrag. De beheervergoeding bedraagt: 0.05-0.0625% per maand. De financieringsaanvraag is gratis.

Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie

Duurzaam en maatschappelijk crowdfunding platform (ondernemers)

Wil je impact maken op het milieu of de maatschappij? Dan kun je terecht bij duurzame crowdfunding platforms. Deze websites zijn geschikt voor ondernemers. Bijvoorbeeld als je kapitaal wilt voor duurzame oplossingen, zoals aanleg van zonnepanelen.

7. Oneplanetcrowd

OnePlanetCrowd is het crowdfundingplatform voor sociaal maatschappelijke én duurzame initiatieven. De mens en het milieu staan centraal. Ondernemers die bijdragen aan een duurzame wereld mogen hier een project starten. Kenmerken en voordelen van dit platform:

 • Diverse team met onder andere marketingspecialisten.
 • Financieringsaanvraag vanaf € 100.000.
 • Je mag een actie beginnen als je project bijdraagt aan een maatschappelijk doel.

OnePlanetCrowd trekt de juiste investeerders aan. Deze mensen maken graag impact op de maatschappij en het milieu. Het gaat ze niet alleen om het rendement. Dit maakt duurzame innovatie mogelijk.

Wat zijn de kosten van Oneplanetcrowd?             
De kosten voor een financiële analyse bedragen € 1250 bij Oneplanetcrowd. Als je campagne online staat betaal je € 1250 (publicatiefee). Haal je het doelbedrag? Dan rekent het platform een succesfee van gemiddeld 3-6%. Daarnaast betaal je zo'n € 0,25 per transactie.      
 

Oneplanetcrowd logo       
 

8. Duurzaaminvesteren.nl

Duurzaaminvesteren.nl richt zich voornamelijk op duurzame energie en circulaire economie. Heb je als ondernemer een milieuvriendelijke initiatief? Dan kun je hier een crowdfunding starten. Bijvoorbeeld voor de aanleg van een zonnesysteem of het inkopen van elektrische bedrijfsauto’s. Kenmerken en voordelen van dit platform:

 • Voornamelijk gericht op duurzame energie en circulaire economie.
 • Sinds de start in 2014 al meer dan 160 miljoen euro opgehaald.
 • Minder geschikt voor start-ups en kleine bedrijven.
 • Financieringsaanvraag vanaf € 250.000.

Het platform is ook geschikt voor ondernemers die werkkapitaal nodig hebben voor hun duurzame onderneming.

Wat zijn de kosten van Duurzaaminvesteren.nl?         
De kosten verschillen per project bij Duurzaaminvesteren.nl. Het platform rekent alleen een succesfee. Je betaalt pas als de crowdfunding succesvol is. De kosten zijn onder meer afhankelijk van de financieringsbehoefte en administratieve taken van het platform.      
 

Duurzaaminvesteren logo      
 

Crowdfunding platform met donaties: particulier, vereniging, stichting en ondernemer

Geld op basis van donaties ontvangen? Dat is mogelijk. In Nederland en België kennen we verschillende donatie-platforms. Vaak kun je hier een gratis doneeractie starten. Dergelijke crowdfundingsites richten zich op:

 • Particulieren
 • Stichtingen
 • Verenigingen
 • Ondernemers

Het verschil is dat je donateurs geen rendement verschuldigd bent op een donatie-platform. Zij schenken namelijk het geld. Hieronder lichten we een paar populaire websites uit. Hier kun je onder meer een particuliere crowdfunding beginnen.

9. Doneerveilig.nl

Op Doneerveilig start je eenvoudig een gratis crowdfundingsactie. Hiermee haal je donaties op voor ieder doel. Het platform is gebruiksvriendelijk. Binnen drie minuten maak je een eigen doneerpagina. Je kunt direct foto’s, video’s en tekst toevoegen en met de handige deelknoppen verspreid je het gemakkelijk op social media en WhatsApp. Zo is de kans groter dat je meer donaties ontvangt.

Voordelen en kenmerken van dit platform:

 • Het starten van een actie is gratis.
 • De campagne staat binnen 3 minuten online.
 • Je krijgt automatisch een melding bij elke nieuwe donatie.
 • Mogelijk om een video, tekst en foto's toe te voegen.
 • Het bedrag krijg je iedere week op je rekening.

Op Doneerveilig kan iedereen een crowdfunding beginnen. Van particulieren tot organisaties. Het platform werkt volgens de richtlijnen van De Nederlandsche Bank. Mede hierdoor is de site betrouwbaar en veilig. Daarnaast kan je gratis ondersteuning krijgen bij je campagne.

Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie

10. Geef.nl

Op Geef.nl maak je een actie aan voor verschillende doeleinden. Voor je begint dien je eerst een verificatie af te ronden. Hiermee weet het platform zeker dat jij het bent. Vervolgens kun je aan de slag en donaties ophalen. 

Voordelen en kenmerken van dit platform: 

 • Je haalt donaties op via een eigen ‘geefpagina’.
 • Achteraf kun je de actie nog bewerken.
 • Je voegt persoonlijke foto’s toe.
 • Het bedrag krijg je iedere maand op je rekening. 

Het is mogelijk om achteraf nog je campagne te wijzigen. Bijvoorbeeld als je de titel van de actie wilt aanpassen. Het platform is voor iedereen toegankelijk. Zo start je bijvoorbeeld een crowdfunding voor je huisdier.

11. Steunactie.nl

Het platform Steunactie richt zich op een breed publiek. Je creëert een eigen pagina waarop een doneerknop staat. Vervolgens kan de buitenwereld hulp bieden door te doneren. Je krijgt het bedrag wekelijks op je rekening.

Voordelen en kenmerken van dit platform: 

 • Maak meerdere campagnes aan.
 • Via de helpdesk krijg je ondersteuning bij je actie.
 • Je kunt media-artikelen toevoegen.
 • Het bedrag krijg je wekelijks op je rekening.

Het platform heeft ook een ‘collectantenfunctie’. Deze optie is bedoeld als je met verschillende mensen geld wilt ophalen voor één doel.

iDEAL donaties

Donateurs kunnen onder meer veilig via iDEAL betalen.

12. Doneeractie.nl

Op Doneeractie.nl haal je geld op voor jezelf of een goed doel. Het is mogelijk om je eigen crowdfundingpagina vorm te geven met content. Daarnaast bepalen donateurs met welk betaalmiddel ze doneren. Dit kan bijvoorbeeld via digitaal bankieren of een overschrijving.

Voordelen en kenmerken van dit platform:

 • De site heeft een eigen mobiele app.
 • Donateurs kiezen uit meerdere betaalmethodes.
 • Breng je campagne onder in één van de categorieën.
 • Het bedrag krijg je maandelijks op je rekening.

Doneeractie.nl kent verschillende categorieën waarvoor je geld kunt inzamelen. Bijvoorbeeld ‘reizen, dieren en sport’. Net als bij de rest, kunnen donateurs hier ook kiezen uit verschillende betaalmethodes. 

ideal en bancontact logo voor donaties

13. Getfunded.nl 

Op de Nederlandse site Getfunded.nl start je een inzamelingsactie. Binnen een paar minuten staat het online. De site voldoet aan de eisen van De Nederlandsche Bank, waardoor je veilig donaties inzamelt.

Voordelen en kenmerken van dit platform:

 • Je maakt een eigen crowdfundingpagina.
 • Donateurs schenken direct geld nadat de actie online staat.
 • De actievoerder dient zich te verifiëren.
 • Het bedrag krijg je wekelijks op je rekening.

Je kunt Getfunded.nl een bericht sturen als je vragen over je campagne hebt. Het platform biedt ondersteuning per mail aan. Start bijvoorbeeld een crowdfunding voor een rolstoelbus.

Logo van De Nederlandsche Bank     
Getfunded werkt volgens de richtlijnen van De Nederlandsche Bank.

14. Doneerdoel.nl

Doneerdoel.nl is een crowdfundingwebsite voor donaties. Na het registeren maak je hier een actie aan. Het is verplicht om een doelbedrag op te geven. Dit betekent dat je van tevoren dient na te denken hoeveel geld je wilt ophalen. Je kunt dit bedrag tussentijds gemakkelijk aanpassen.

Voordelen en kenmerken van dit platform:

 • De actievoerder dient zich te verifiëren.
 • Voeg foto’s toe aan je actie.
 • Wijzig je campagne achteraf.
 • Het bedrag krijg je wekelijks op je rekening.

Dit platform werkt volgens de richtlijnen van De Nederlandsche Bank. Zo worden alle donaties direct veilig op een tussenrekening geplaatst.

Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie

Nederlands crowdfunding website voor culturele instellingen (donaties)

Als culturele instelling heb je regelmatig geld nodig. Bijvoorbeeld om het pand te onderhouden of om kunstcollecties aan te kopen. Je kunt hiervoor donaties inzamelen via speciale crowdfunding websites. Dit is ideaal voor:

 • Theaters en musicals
 • Muziekscholen en dansscholen
 • Musea
 • Kunstenaars

Hierin lichten we twee bekende platforms toe. Deze richten zich op culturele instellingen. De kosten liggen over het algemeen wel hoger dan bij andere crowdfundingplatforms met donaties.

15. Voordekunst

Voordekunst maakt culturele projecten waar. Iedereen met een cultureel idee kan hier terecht. Je krijgt begeleiding bij het opzetten van een crowdfunding. Dit doen ze door middel van coaching en het geven van tips.

Voordelen en kenmerken van dit platform:

 • Speciaal voor culterele en creatieve projecten.
 • Hulp bij het opzetten van een campagne.
 • Eigen Facebookgroep waarin je vragen kunt stellen.
 • Je actie staat binnen twee werkdagen online.

Na je aanmelding beoordeelt het platform je project. Het kan twee dagen duren voor je actie online staat. Voordekunst hanteert twee soorten kosten. Je betaalt een publicatiefee van € 100. Als je het doelbedrag behaalt, rekenen ze 7% over het bedrag.

Logo voordekunst

16. Creative Funding

Creative Funding is onderdeel van Voordekunst. Dit platform heeft twee doelen. Het ophalen van donaties en het uitvoeren van een promotiecampagne. Je brengt dus een project onder de aandacht en probeert hiermee ‘fans’ te creëren.

Voordelen en kenmerken van dit platform:

 • Het platform heeft strengere toelatingswaarden.
 • Voor organisaties die meer dan € 20.000 nodig hebben.
 • Creative Funding betrekt je fans bij de actie.
 • Je krijgt uitbetaalt als je het doelbedrag (bijna) bereikt.

Creative Funding heeft striktere voorwaarden. Zo mogen alleen culturele instellingen met een ANBI-status een campagne starten. Daarnaast dienen er meer dan drie mensen te werken. De kosten zijn € 3.500 per jaar. De succesfee op dit crowdfundingplatform bedraagt 9% over het opgehaalde bedrag.

Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie


Veelgestelde vragen op een rijtje

Waar kun je een crowdfunding beginnen?
Je kunt op verschillende crowdfunding platformen een actie starten. Populaire websites zijn: Doneerveilig.nl, Collin Crowdfund, Oneplanetcrowd en Kapitaal op Maat. Ieder platform heeft zijn eigen variant. Zo kun je op Doneerveilig.nl donaties ophalen. Op Kapitaal op Maat zamel je geld in op basis van een financiering.

Wat kost het starten van een crowdfunding?
Dat verschilt per platform. Zo kun je op verschillende websites een gratis actie starten. Bijvoorbeeld op Doneerveilig.nl, Geef, Doneeractie en bij Steunactie. Daar betaal je geen opstartkosten. Er wordt alleen een klein bedrag ingehouden al je een donatie krijgt. Op platformen als Creative Funding, betaal je een fee van 9% en een vast bedrag per jaar. Bij Kapitaal op Maat betaal je opstartkosten, een publicatiefee en een succesfee.

Voor welk doel kan je geld inzamelen?
Je kunt eigenlijk voor ieder doel geld ophalen. Zowel voor persoonlijke als zakelijke doelen. Hierbij kun je denken aan een operatie of de aanschaf van zonnepanelen op het bedrijfspand. Per crowdfunding platform is dat ook verschillend. In dit blog lees je waar je het beste kunt beginnen.