Veelgestelde vragen

1. Inzamelingsactie starten

Op Doneerveilig start je gemakkelijk een online inzamelingsactie. Je kunt binnen 3 minuten al geld inzamelen. Allereerst maak je een gratis account aan. Vervolgens kun je aan de slag met jouw eigen inzamelingsactie. Hier kun je het volgende vermelden:

 • Waarom je geldt wilt inzamelen.
 • Welk bedrag je graag ophaalt.
 • Toevoegen van een foto of video.

Je kiest zelf wat je toevoegt. Actievoerders geven dan ook regelmatig aan dat ze het fijn vinden om een crowdfunding te starten op Doneerveilig.nl. Je kunt het namelijk helemaal zelf inrichten. Bijvoorbeeld met beelden en tekst. 

 

Heb je toch nog vragen of hulp nodig? Dan zijn wij iedere dag bereikbaar. Stuur ons een WhatsApp-bericht, laat een terugbelverzoek achter of gebruik het contactformulier. Dan gaan we direct met je vraag aan de slag.

Wij helpen graag bij het waarmaken van dromen of wensen. Dit betekent dat iedereen een inzamelingsactie kan starten op ons platform. Je kunt voor alle doelen geld inzamelen. We zetten hieronder op een rijtje wie voornamelijk donaties inzamelt op ons platform:

 • Particulier: jezelf of een ander.
 • Stichting of een vereniging.
 • Bedrijf: van een startup tot MKB.

Het maakt dus niet uit voor wie je geld inzamelt. Iedereen kan een actie starten op Doneerveilig.nl. Dat maakt ons platform ook geliefd onder actievoerders. Zij komen voornamelijk uit Nederland en België.

Op ons platform kan iedereen een actie starten. Of je nu geld ophaalt voor jezelf of een ander. Bij ons start je eenvoudig jouw eigen actie. Dit betekent ook dat je het doel zelf kunt bepalen. Hieronder staan een paar voorbeelden:

 • Een behandeling voor jezelf in een ziekenhuis of kliniek.
 • Aangepast busje of huis aanschaffen voor een familielid.
 • Het inzamelen van materialen voor een vereniging.
 • Operatie of medicijnen voor je (huis)dier.
 • Heropbouw na een ramp (in óf buiten Nederland).
 • Renovatie van een afgebrand café of kledingwinkel.

Op Doneerveilig kun je dus voor ieder doel een inzamelingsactie starten. Hierboven staan slechts een paar voorbeelden. Daarnaast maakt het niet uit of je dat voor jezelf, een ander, een bedrijf, vereniging of stichting doet.

Om jouw doel te bereiken heb je (veel) donaties nodig. Het is belangrijk om jouw inzamelingsactie te delen. Bijvoorbeeld met familieleden, kennissen en vrienden. We hebben daarom handige ‘deelknoppen’ onderaan de pagina van je inzamelingsactie gezet. Zo kan je jouw actie direct delen op social media en WhatsApp.


Verder helpen we uiteraard ook om je actie nog succesvoller te maken. Zo delen we handige en eenvoudige tips. Daarnaast krijg je op ons platform unieke functies. Hiermee is de kans groter dat je meer donaties ophaalt.

 

Ontdek deze handige doneerfuncties:

1. Maak gebruik van de functie om extra beelden én een profielfoto toe te voegen. Hierdoor maak je de actie persoonlijker en dit verhoogt de kans op donaties.


2. Voeg eenvoudig updates toe aan je actie. Op deze manier houd je (potentiële) donateurs op de hoogte. Zij zijn hierdoor extra betrokken bij je actie. Dit zorgt ervoor dat ze bereid zijn om je te steunen.


3. Op je eigen crowdfundingspagina staan handige deelknoppen. Zo breng je het binnen een paar seconden onder de aandacht.


4. Na het aanmaken van een actie krijg je verschillende handige tips. Hiermee haal je meer donaties op.


5. We plaatsen een opvallende doneerknop bij je inzamelingsactie. Donateurs plaatsen binnen 20 seconden al een donatie.


6. Je krijgt gratis ondersteuning bij het inrichten van je actie.
 

We helpen bij het bereik van (landelijke) media
Het opstellen van een persbericht kan een handig hulpmiddel zijn om veel donaties in te zamelen. Dit bericht kun je namelijk naar landelijke of regionale media versturen. Hierdoor bestaat de kans dat ze jouw actie onder de aandacht brengen bij duizenden nieuwslezers.
 

Wij kunnen begrijpen dat het opstellen van zo’n persbericht niet vanzelfsprekend is. Daarom helpen we je er graag bij. Op ons platform doen we dat gratis, stuur ons gerust een berichtje. Dan kijken we direct of jouw inzamelingsactie kans maakt bij de media.

Op ons platform kan iedereen een inzamelingsactie beginnen. Veel actievoerders starten een campagne voor zichzelf of een ander. Bijvoorbeeld een vriend of familielid. Daarnaast maken organisaties ook vaak gebruik van Doneerveilig.nl. Hieronder staat het op een rijtje:

 • Inzamelingsactie voor jezelf.
 • Inzamelingsactie voor een ander.
 • Inzamelingsactie voor een vereniging of stichting.
 • Inzamelingsactie voor een (plaatselijk) bedrijf.

Staat je inzamelingsactie online en wil je toch nog iets wijzigen? Dan kan je dit eenvoudig doen. Zo kun je achteraf nog extra tekst toevoegen. Of foto’s of een filmpje plaatsen. Het is belangrijk dat je eerst inlogt. Dan heb je namelijk toegang tot je inzamelingsactie. Vervolgens klik je in het menu op ‘Campagne aanpassen’. Je kunt dan de actie bewerken.

 

Heb je hulp nodig bij het wijzigen van je inzamelingsactie of wil je de actie stopzetten? 
Stuur ons een WhatsApp-bericht of gebruik het contactformulier. Dan gaan we er mee aan de slag. Binnen één dag krijg je een reactie.

Het is belangrijk om donateurs op de hoogte te houden van je actie. Hierdoor zijn ze bereid om sneller een donatie te doen. Daarom kun je op ons platform gemakkelijk een update plaatsen. Deze is direct zichtbaar bij je inzamelingsactie. Het is ook mogelijk om een foto of YouTube-filmpje toe te voegen.


Je kunt bijvoorbeeld het volgende delen:

 • Nieuwe ontwikkelingen over je inzamelingsactie
 • Het bedanken van donateurs voor hun bijdrage

Direct een update plaatsen? Ga dan naar 'mijn account'. Klik vervolgens op 'campagne aanpassen' en vervolgens kies je 'update plaatsen'.

We helpen je graag bij het opzetten van je actie. Daarom zijn we iedere dag bereikbaar. Je vraag stel je eenvoudig via het contactformulier of via WhatsApp 085-0830029. Je kunt ook een e-mail te sturen naar: info@doneerveilig.nl. We doen ons best om binnen 24 uur te reageren.


Staat je inzamelingsactie al online? Dan is het belangrijk om de link van je campagne mee te sturen. Zo kunnen we je direct helpen.

2. Doneren

Op ons platform kun je eenvoudig een donatie plaatsen. Op de actiepagina staat een oranje 'doneerknop'. Als je daarop klikt kun je het bedrag invullen. Vervolgens kies je uit één van onze populaire betaalmethodes. Dat is in Nederland iDEAL en in België is dit Bancontact. Voor andere landen gebruik je 'Sofort'.

 

Daarnaast heb je bij ons deze handige mogelijkheden:

 • Doneren met je eigen naam.
 • Anoniem doneren.
 • Het schrijven van een kort berichtje bij je donatie (dit is niet verplicht).

Heb je een donatie gedaan? Dan verwerken we deze direct. Binnen een uur (vaak al in een paar minuten) is het zichtbaar op de actiepagina. Hier zijn vele donateurs dan ook blij mee. Zo maken we het transparant. Zowel voor diegene die de donatie plaatst als de actievoerder.

Wil je als donateur liever anoniem een donatie doen? Dat is mogelijk. Ons platform beschikt over een speciale doneerfunctie. Je kunt namelijk op twee eenvoudige manieren geld doneren:

 • Anoniem: het invullen van een naam is niet verplicht.
 • Met naam: hierbij kun je jouw voornaam (en eventueel achternaam) vermelden.

In het doneervenster kun je klikken op ‘mijn naam verbergen’. Dit zorgt ervoor dat jouw naam nergens zichtbaar is

Heb je een donatie gedaan? Dan verwerken we het direct. Binnen een uur is het zichtbaar op de website. In vele gevallen zelfs al binnen enkele minuten.

3. Vergoeding en veiligheid

Via ons platform helpen we graag om wensen en dromen te realiseren. Daarom kun je direct geheel gratis een inzamelingsactie starten. Veel aanbieders rekenen opstartkosten én een vast tarief per maand. Hier zijn wij geen voorstander van. Wij willen dat iedereen geld kan inzamelen.

 

Om alles mogelijk te maken, houden we een klein bedrag in als er gedoneerd wordt. We rekenen bijvoorbeeld geen maandelijkse kosten. Hier lees je er meer over.

Als actievoerder wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je de donaties snel op jouw rekeningnummer ontvangt. Om dit veilig te laten verlopen, werken we volgens de verplichte PSD2-wetgeving. Het opgehaalde geld wordt namelijk direct na de donatie op een veilige ‘tussenrekening’ geplaatst. Als actievoerder merk je daar niks van, maar hierdoor ben je er wel altijd zeker van dat jij je opgehaalde donaties iedere week ontvangt. Dat is wel zo fijn. 

 

De donaties komen namelijk rechtstreeks vanuit onze betaalverwerker (via een derdengeldenrekening) iedere week jouw kant op. Dit scheelt tijd en daardoor ben je ervan verzekerd dat jij je donaties ontvangt. Ook als jij je doelbedrag niet behaalt.

 

Hieronder staat het op een rijtje:

1. We werken volgens de verplichte PSD2-wetgeving. Daardoor ben je ervan verzekerd dat jij het geld iedere week ontvangt. Het bedrag komt namelijk rechtstreeks van onze betaalverwerker jouw kant op.

2. De donaties verlopen via een beveiligde SSL-verbinding. Dit betekent dat donateurs veilig kunnen doneren.

3. Bij ons is het ook mogelijk om ‘anoniem’ een donatie te doen. Een donateur heeft zijn naam niet kenbaar te maken, dat is niet verplicht. Dit verhoogt in veel gevallen de kans dat iemand doneert.

4. De naam dient overeen te komen met het bankrekeningnummer. Zo weten we zeker dat we het bedrag overmaken naar de juiste persoon.
5. Onze betaalverwerker (Online Payment Platform) doet een veiligheidscheck op de inzamelingsactie.
 

Ontdek welke veiligheidsmaatregelen we nemen.

Doneerveilig.nl is een betrouwbaar en veilig crowfundingsplatform voor donateurs en actievoerders. We nemen verschillende maatregelen, zodat je veilig kunt doneren voor een inzamelingsactie. Actievoerders starten dankzij onze maatregelen ook veilig een campagne.

 

Zo checken wij of de naam van de actievoerder overeenkomt met het rekeningnummer. Daarnaast hebben we een speciale tussenrekening. Daardoor staan de donaties altijd veilig, voor we het overmaken naar de actievoerder. Dit doen we één keer per week. Bekijk hier welke veiligheidsmaatregelen we nemen. Zo ben je er zeker van dat je veilig kunt doneren.

4. Uitbetalen van donaties

Je wilt natuurlijk snel de donaties ontvangen. Zo kan jij je droom of wens waarmaken. Daarom maken we iedere week de donaties naar je over. Het is belangrijk dat je jouw bankrekeningnummer doorgeeft en de verificatie afrondt. Dit kan je doen na het ontvangen van je eerste donatie. Je ontvangt dan een mailtje van ons én je ziet een melding in jouw account verschijnen.

 

Verificatie voor de eerste uitbetaling

Onze betaalverwerker Online Betaalplatform (Online Payment Platform) voert voor de eerste uitbetaling een veiligheidscheck uit. Dit doen we voor de veiligheid van donateurs en dat zijn we wettelijk verplicht. Het is belangrijk om hierop spoedig te reageren. Dan verwerken ze de aanvullende informatie over het algemeen binnen 2-8 werkdagen. Dit is éénmalig voor de eerste uitbetaling. Dit gebeurt als de verificatie succesvol is afgerond.

Heb je jouw eerste donatie ontvangen? Dan kun je daarna eenvoudig je rekeningnummer aan ons doorgeven. Je krijgt van ons een mailtje om dat te doen, na je eerste donatie. Daarnaast verschijnt er in jouw account een melding. Vervolgens maken we de donaties iedere week naar je over.

 

Donaties gaan altijd naar het juiste rekeningnummer
Het is uiteraard belangrijk dat de donaties naar het juiste rekeningnummer toegaan. Daarom vragen na je eerste donatie om 0.01 cent over te maken voor de uitbetaling. Zo weten we zeker dat jij het bent. Het kan namelijk voorkomen dat je per ongeluk een verkeerd rekeningnummer doorgeeft. Of onbewust een cijfer van je bankrekeningnummer omwisselt. Met deze veiligheidscheck voorkom je dat én weet je zeker dat je altijd de donaties ontvangt.

We vinden het belangrijk dat iedereen donaties kan inzamelen. Iedere week maken we de donaties naar je over, ook als je het doel nog niet behaald hebt. Het is bij ons namelijk niet verplicht om het totale opgegeven bedrag in te zamelen voor jouw droom of wens. Wij kunnen ons voorstellen dat je met een gedeelte van het bedrag ook al erg blij bent.

Op diverse platformen moet je minimaal een drempelbedrag hebben, voordat ze uitbetalen. Dit is bij Doneerveilig.nl dus niet het geval. Je ontvangt altijd (en iedere week) de donaties op je rekening na het voltooien van de verificatie. Dit gebeurt in samenwerking met onze betaalverwerker Online Betaalplatform (Online Payment Platform).

Heb je een vraag over een donatie of uitbetaling? Dan kun je contact met ons opnemen. Je krijgt over het algemeen binnen drie uur een reactie. Stel je vraag via WhatsApp, telefoon of per mail. Daarnaast werken we samen met onze betaalprovider 'Online Betaalplatform'. Zij verwerken de donaties namens ons.

 

Het voordeel is dat je daar ook je vraag kunt stellen. Kijk op deze pagina en klik onderaan op ‘ticket aanmaken’. Het is ook mogelijk dat de betaalverwerker contact opneemt per e-mail, als er vragen zijn over de uitbetaling of donaties. Op deze wijze heb je verschillende manieren om snel antwoord te krijgen op je vraag.