Via Instagram geld inzamelen? Zo werkt de crowdfunding

Op Instagram start je eenvoudig een eigen inzamelingsactie. Dit kun je alleen doen voor non-profitorganisaties. Veel Instagram-gebruikers krijgen automatisch een bericht om dit te doen. Bijvoorbeeld als ze jarig zijn. Je hebt dan de keuze om voor een goed doel geld in te zamelen. Hieronder een paar kenmerken van een crowdfunding op Instagram:

 • Je haalt geld op voor een stichting of vereniging.
 • Deel het gemakkelijk in je verhaal, tijdlijn of op een Reels.
 • Mensen kunnen rechtstreeks veilig doneren via Instagram.

Hieronder leggen we per stap uit hoe je een crowdfunding start. Zo haal je op een veilige manier geld op voor jouw favoriete vereniging of stichting. 
 

Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie

Waar kan ik geld voor ophalen via Instagram?

Op Instagram is het alleen mogelijk om geld in te zamelen voor liefdadigheidsinstellingen. Kortom, niet voor persoonlijke doelen. Voorheen was dit wel mogelijk, maar in 2022 is deze functie geschrapt van het platform. Op Instagram kun je bijvoorbeeld voor deze goede doelen geld inzamelen: 

 • Stichting Opkikker
 • Greenpeace
 • Hartstichting
 • KNGF Geleidehonden 

Je kunt dus kiezen uit vele verschillende doelen. Op Instagram kun je eenvoudig een lijstje tevoorschijn halen waar alle goede doelen staan aangegeven. Dat zijn er meer dan 100. Het verschil met Doneerveilig.nl is dat je op Instagram geen actie kunt aanmaken voor persoonlijke doelen. Wil je dit wel? Begin dan een doneeractie bij Doneerveilig.nl.

Hoe haal ik geld op via Instagram?

Hieronder leggen we uit hoe je geld kunt inzamelen via Instagram. Houd er rekening mee dat het opzetten hiervan ongeveer 15 minuten duurt. Zo kun je in korte tijd een goede actie opzetten.

1. Open je Instagram en klik op 'Inzamelingsactie'

De eerste stap is het openen van Instagram. Dit kan op je mobiel of op de computer. Vervolgens log je in en volg je deze stappen:

 • Ga naar je account.
 • Klik bovenin op het plus (+) symbool.
 • Er klapt een menu open: klik op Inzamelingsactie.

Geld inzamelen via Instagram

Wil je als non-profitorganisatie voor je eigen vereniging of stichting geld inzamelen?  
Meld je bedrijf dan eerst aan bij Meta (hier valt Instagram onder). Je aanmelding duurt ongeveer drie weken. Daarna kun je zelf geld inzamelen. Ook particulieren kunnen dan een crowdfunding starten voor jouw organisatie. Dat kan namelijk alleen als je bedrijf staat aangemeld bij Meta.

2. Kies de vereniging of stichting

Heb je op 'Inzamelingsactie' geklikt? Dan krijg je een lijst te zien met verenigingen en stichtingen. Dit zijn alle organisaties ter wereld. Dus van Nederland, België tot en met Amerika. Kies de non-profitorganisatie waar jij geld voor inzamelt.

Weet je nog niet voor wie je geld wilt inzamelen? Gebruik dan de handige zoekfunctie. Door het kiezen van een categorie zie je diverse suggesties. Bijvoorbeeld het starten van een crowdfunding voor dieren. Hier bedoelen wij mee: een organisatie die zich inzet voor (huis)dieren. Bijvoorbeeld:

 • Wereld Natuurfonds
 • ASPCA
 • Dogs Trust
 • Stichting Dierenlot

Staat de organisatie niet in het lijstje? Dan hebben zij zich (nog) niet aangemeld bij Meta. Dit kunnen zij wel eenvoudig doen. Bij stap 1 staat hier meer over.

3. Vul de details in van jouw crowdfunding

De volgende stap is het vermelden van de details bij je crowdfunding. Doe dit zo kort en krachtig. Instagram is namelijk bedoeld voor beelden én niet voor grote stukken tekst. Speel hier dan ook slim op in. Noteer de volgende details:

 • Geef kort aan waarom je donaties inzamelt.
 • Schrijf een aantrekkelijke titel.
 • Geef aan hoeveel geld je inzamelt.
 • Voeg een foto toe.

Zorg dat je titel opvalt én houd het kort! Instagram is namelijk gericht op video's en foto's. Een lange tekst doet het minder goed. Wel zijn woorden belangrijk, dus besteed hier wel aandacht aan. Je inzamelingsactie kan extra opvallen door een pakkende foto te kiezen. Doe bijvoorbeeld niet de logo van de organisatie, maar deel een écht beeld.

Als je alle gegevens hebt ingevuld, klik je op: Inzamelingsactie delen.

Inzamelingsactie op social media starten

4. Deel je inzameling op Instagram én daarbuiten

Ben je klaar met het maken van je inzamelingsactie? Dan is het tijd om deze te verspreiden. Instagram helpt je al hierbij. De actie krijgt namelijk een plekje in jouw bio én op je tijdlijn. Zo komen je volgers er direct mee in aanraking. Het is belangrijk dat je er zelf ook aandacht aan besteed om je actie verder te verspreiden. Dit kan bijvoorbeeld via de volgende manieren:

 • Plaats het in je verhaal (Stories)
 • Stimuleer anderen om het te delen.
 • Gebruik Reels om je inzameling bekender te maken.
 • Live gaan voor interactie met je volgers.

Tegenwoordig zijn Reels erg populair. Maak daar dan ook gebruik van. Maak een leuke video én leg daarin de link naar jouw inzamelingsactie. Wie weet, gaat het wel viral!

Tip om meer uit je crowdfunding te halen:
Instagram maakt het gemakkelijk om je actie te delen. Bijvoorbeeld in je verhaal. Dat kan met slechts één klik. Vanuit je verhaal kunnen personen gelijk doneren. Kortom, het is niet nodig om zelf een bericht in te zetten. Ga hiervoor naar jouw inzamelingsactie-pagina. Daar kom je door in je bio te klikken op de inzameling die je zojuist gestart bent. 

Vervolgens zie je een nieuw scherm. Daar klik je op 'delen'. Je ziet dan verschillende mogelijkheden, waaronder 'delen in je verhaal'.

Tijdlijn Instagram inzamelingsactie  Je actie verschijnt direct in je tijdlijn op Instagram

Hoe kun je jouw inzamelingsactie bewerken op Instagram?

Je kunt jouw inzamelingsactie bewerken door naar je profiel te gaan. Vervolgens tik je op de actie die je gestart bent. Deze staat in je bio. Er opent een nieuw scherm. Daarna klik je rechtsboven op de drie puntjes. Je ziet de knop 'Inzamelingsactie bewerken'. Nu kun je de omschrijving én het doelbedrag aanpassen.

Wil je jouw inzamelingsactie verlengen of beëindigen?
Ga dan in je bio naar de inzamelingsactie. Klik hierop en vervolgens op de drie puntjes, die rechtsboven staan. Nu kan je kiezen om je inzamelingsactie te stoppen (beëindigen) of met 30 dagen te verlengen.

Inzamelingsactie bewerken op Instagram

Wanneer komt het geld bij het goede doel terecht via Instagram?

Instagram maakt het geld iedere twee weken over naar de organisatie. Je hoeft hier zelf niks voor te doen. Bij het aanmaken van je inzamelingsactie kies je het goede doel. Dit goede doel is bekend bij Instagram, ze staan namelijk in de lijst waar je uit kan kiezen. Dit betekent ook dat het rekeningnummer bekend is bij Instagram. Zij hebben zich namelijk ingeschreven in het register van Meta (onderdeel van Instagram).

Verder handig om te weten:

 • Donateurs betalen niks extra voor het doen van een donatie.
 • Het behalen van jouw doelbedrag is niet verplicht. De organisatie ontvangt het geld gegarandeerd.
 • Je hebt altijd inzicht hoeveel geld je al opgehaald hebt.
 • Tussentijds kun je het doelbedrag aanpassen.

Start je een inzamelingsactie via Facebook? Dan wordt het ook iedere twee weken overgemaakt naar de organisatie. Het voordeel van een actie op doneerveilig.nl is dat je het elke maandag al ontvangt.
 

Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie