Waar knuffels en speelgoed doneren? Ontdek 10 plekken

Wil je knuffels of speelgoed doneren? Dan is dit een goed initiatief. Niet ieder kind heeft namelijk speelgoed of een knuffel. Bijvoorbeeld een teddybeer, knuffelkonijn of lego. Daarom doe je er goed aan om het een tweede leven te geven. Je kunt het zien als een donatie in natura.

Voordelen van je spullen doneren:

 • Het is duurzaam: je geeft het een tweede leven.
 • Een kind is blij met een knuffel of speelgoed.
 • Je helpt een gezin dat het niet zo breed heeft.
 • Het is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind.

Zeker tijdens feestdagen is de vraag groot naar zulke giften. Denk bijvoorbeeld aan sinterklaas, verjaardagen en kerstmis. Hieronder ontdek je 10 plekken waar je tweedehands knuffels en oud speelgoed kunt doneren.

1. Speelgoedbank

Je kunt tweedehands speelgoed en knuffels doneren bij de Speelgoedbank. De stichting geeft het aan ouders met een laag inkomen. Zij kunnen het geven aan hun kind tijdens feestdagen. Bijvoorbeeld op de verjaardag, tijdens kerst of sinterklaas. Het is belangrijk dat het speelgoed heel en compleet is. Alleen dan kunnen ze het namelijk weggeven. 

De stichting vindt dat speelgoed voor ieder kind beschikbaar moet zijn. Vanuit dat oogpunt bestaat de organisatie. Ze zitten verspreid door Nederland. Je vindt ze onder meer in Woerden (Utrecht), Leiden, Rotterdam, Amsterdam en Limburg.

Hieronder vind je details over de Speelgoedbank:

 • De stichting geeft het aan ouders met een laag inkomen.
 • Je kunt alleen heel en compleet speelgoed inleveren.
 • Zowel geschikt voor knuffels als voor speelgoed.
 • Meerdere inleverpunten door Nederland.

Benieuwd of een inleverpunt bij jou in de buurt zit? Bekijk dan het complete overzicht.

2. Leger Des Heils 

Bij het Leger des Heils kun je tweedehands knuffels doneren. Zij zijn één van de grootste (textiel)inzamelaars van het land. Van kleding, theedoeken tot zachte knuffels. Het is niet mogelijk om hard speelgoed te doneren. De ingezamelde knuffels komen in één van hun ReShare-winkels. Of geven ze gratis aan gezinnen in nood.

Het Leger Des Heils helpt mensen in Nederland en daarbuiten. Je knuffel kan dus ook terechtkomen bij een kind in het buitenland. Ze hebben meerdere winkels waar je het kunt inleveren. Of gebruik één van hun textielcontainers.

Hieronder vind je details over het Leger des Heils:

 • Geschikt voor knuffels en niet voor speelgoed.
 • Het komt in hun ReShare-winkel of ze geven het gratis weg.
 • De organisatie steunt mensen in nood of die in armoede leven.
 • Meerdere inleverpunten: vestigingen of textielcontainers.

Bekijk of een inleverwinkel bij jou in de buurt zit.

3. Stichting WHOE 

Wil je een knuffel of speelgoed doneren aan een kind in Oost-Europa? Schenk het dan aan Stichting WHOE. Zij delen het namelijk uit in onder andere: Hongarije, Roemenië en Oekraïne. De kinderen wonen in gezinnen met weinig geld. Daarnaast deelt de stichting de spullen uit op scholen. Ze brengen het er zelf heen. Hierdoor weet je zeker dat het aankomt in Oost-Europa. 

Stichting WHOE heeft een inzamelpunt in Apeldoorn. Daar kun je wekelijks terecht om je tweedehands knuffel of oude speelgoed te doneren. Bijvoorbeeld Playmobil, lego, een step, knuffelkonijn of teddybeer.

Hieronder vind je details over stichting WHOE:

 • De stichting geeft het aan kinderen in Oost-Europa.
 • Je kunt zowel oud speelgoed als knuffels doneren.
 • De stichting levert het zelf af in het buitenland.
 • Een inleverpunt in Apeldoorn.

Ontdek waar én wanneer je het precies kunt inleveren.

Knuffels en speelgoed in een doos.Foto: dit is een babypakket van de stichting. Hierin zitten onder meer knuffels.

4. Stichting Babyspullen 

Bij stichting Babyspullen doneer je speelgoed en knuffels. Dit komt terecht bij (toekomstige) ouders die het financieel zwaar hebben. De stichting wilt namelijk baby’s een goede start bieden. Ouders kunnen hier een ‘babypakket’ aanvragen. Dit pakket bestaat onder meer uit knuffels, speelgoed en kleding. 

De stichting heeft zo’n 170 fysieke inleverpunten, verspreid door het land. Het is ook mogelijk om het toe te sturen. Een knuffel mag niet groter dan 20 centimeter zijn. Dit heeft te maken met de afmeting van de doos. Deze geven ze aan de ouders.

Hieronder vind je details over stichting Babyspullen:

 • Je kunt knuffels en speelgoed inleveren.
 • Een knuffel mag niet groter dan 20 centimeter zijn.
 • (Toekomstige) ouders kunnen hier terecht.
 • In iedere provincie meerdere inleverpunten.

Bekijk waar je de spullen kunt doneren.

Speelgoed en knuffels doneren

5. Stichting Lotje

Bij stichting Lotje kun je verschillende soorten speelgoed en knuffels doneren. Zowel voor baby’s, basisschoolkinderen als voor tieners. Zo is lego en Playmobil leuk voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Heb je een step of een voetbaldoel? Dan kan het leuk zijn voor een tiener. 

Lotje helpt gezinnen in de regio Den Haag. In verschillende wijken staan inleverpunten. Dit wordt ook wel de ‘Kast van Lotje’ genoemd. Je kunt hier speelgoed en knuffels doneren. Het is belangrijk dat het onbeschadigd is.

Hieronder vind je details over stichting Lotje:

 • De stichting geeft het aan kinderen in regio Den Haag.
 • In vrijwel iedere wij heb je een inleverpunt (Kast van Lotje).
 • Speelgoed en knuffels voor verschillende leeftijden.
 • Je kunt het hele jaar door knuffels doneren, bijvoorbeeld voor Sinterklaas en kerst.

6. Terre des Hommes

Doneer je speelgoed en knuffels aan Terre des Hommes. De organisatie helpt wereldwijd kinderen tegen uitbating. Zij bieden hen bescherming. Zo zet Terre Des Hommes zich in voor kinderarbeid en andere kinderrechten.

Je knuffels en speelgoed komt terecht in één van hun winkels. Zij verkopen dit. Met de opbrengst helpen ze de kinderen in nood. Je kunt het hele jaar door doneren en niet alleen bijvoorbeeld tijdens sinterklaas. De winkels zijn verspreid door het hele land. Van Alkmaar, Tilburg, Amsterdam, Breda tot aan Eindhoven.

Hieronder vind je details over Terre des Hommes:

 • Lever het af bij één van hun winkels. Dit zijn er ruim 40. 
 • Ze helpen wereldwijd kinderen in nood.
 • Je kunt zowel knuffels als speelgoed afgeven.
 • In de hulplanden hebben ze zelf vestigingen.

Bekijk waar je de spullen kunt inleveren.

Instagram van Terres des HommesFoto: op Instagram zie je in welke landen Terre Des Hommes helpt.

7. Asielzoekerscentrum (vluchtelingen)

Heb je knuffels of speelgoed over? Dan kun ook terecht bij een asielzoekerscentrum (AZC). Baby’s en kinderen kunnen het hier goed gebruiken. Er zijn namelijk veel gezinnen die het niet breed hebben. Of met weinig spullen naar Nederland komen. Dan doe je de vluchtelingen veel plezier met je tweedehands knuffels en speelgoed.

In Nederland heb je in iedere provincie een asielzoekerscentrum. Vraag bij de locatie na of er behoefte is. Het kan namelijk zijn dat ze voldoende spullen hebben. Je kunt ze eenvoudig mailen. Binnen een paar dagen krijg je een reactie.

Hieronder vind je details over het asielzoekerscentrum:

 • Je kunt zowel speelgoed als knuffels schenken.
 • Er zijn zo’n 170 asielzoekerscentra (AZC) in Nederland.
 • Vraag bij de locatie na of ze spullen nodig hebben. 
 • Het komt terecht bij vluchtelingen. 

Iedere vestiging heeft een eigen mailadres. Bekijk deze AZC-kaart voor de locaties.

8. Marktplaats op Facebook

Op Facebook heb je een marktplaats. Het is mogelijk om hier knuffels en speelgoed aan te bieden. Dit kunnen verschillende soorten speeltjes zijn. Bijvoorbeeld lego, een Pokémonknuffel, teddybeer of een voetbal. Het maken van een advertentie duurt ongeveer 5 minuten.

Mensen met een Facebook-account zien je spullen. Dat zijn bijvoorbeeld ouders met kinderen die het financieel zwaar hebben. Naast het starten van een inzamelingsactie op Facebook, kun je dus ook goederen aanbieden.

Hieronder vind je details over Facebook-marktplaats:

 • Je maakt een gratis advertentie. 
 • Geschikt voor knuffels en speelgoed.
 • Je spreekt zelf de afhaallocatie af.
 • Geef het gratis weg of doneer het bedrag aan een goed doel.

Het verschil met andere organisaties is dat de knuffel in redelijk gebruikte staat mag zijn. Dit kun je namelijk aangeven in je Facebook-advertentie. Zorg er wel voor dat je duidelijke foto’s plaatst. Wil je het gratis weggeven? Dan vul je geen prijs in. Of schenk het bedrag aan een goed doel.

Speelgoed en knuffels doneren op Facebook Marktplaats

Foto: advertenties op Facebook.

9. Schoenendoosactie 

Kinderen in armoede helpen? Verpak dan je knuffels en speelgoed in een schoenendoos. De organisatie van Schoenendoosactie geeft het namelijk aan kansarme kinderen in het buitenland. Dit is vaak ook het eerste cadeau in hun leven. Daarom zijn ze er extra blij mee.

Het is belangrijk dat je een schoenendoos gebruikt én geen verhuisdoos. Alleen dan kan het namelijk mee naar het buitenland. De doos kun je op diverse momenten van het jaar inleveren. Dit staat aangegeven op de website. Het zou leuk zijn als je de verpakking versiert. Dit bezorgt een extra glimlach bij de kinderen.

Hieronder vind je details over de Schoenendoosactie:

 • Het komt bij kansarme kinderen in het buitenland.
 • Verpak (kleine) knuffels en speelgoed in een schoenendoos.
 • Je betaalt € 5,- voor de transportkosten.
 • De doos mag je zelf versieren.

Je speelgoed en knuffels komen terecht bij kinderen. Bijvoorbeeld in de Afrikaanse landen Togo en Sierra Leone. Ook geven ze het aan kinderen in Moldavië, Roemenië en vluchtelingen in Griekse kampen. Bekijk de bestemmingen.

10. Prinses Máxima Centrum Foundation

Bij het Prinses Máxima Centrum Foundation is het alleen mogelijk om speelgoed te doneren. Knuffels nemen ze om hygiënische redenen niet aan. De organisatie is verbonden aan het Prinses Maximá Centrum. In dit ziekenhuis behandelen ze kinderen uit Nederland die ernstig ziek zijn.

Het oude speelgoed komt terecht bij zieke kinderen in het onderzoeksziekenhuis. Het is belangrijk dat je eerst een mailtje stuurt. De organisatie stuurt dan een reactie terug. Hierin staat of er momenteel ruimte is om speelgoed aan te nemen. Ook kan het zijn dat ze nog vervolgvragen stellen.

Hieronder vind je details over Prinses Máxima Centrum Foundation:

 • Alleen mogelijk om speelgoed te doneren.
 • Het komt terecht bij kinderen in het ziekenhuis.
 • Speelgoed moet in goede staat zijn.
 • Stuur eerst een mailtje naar ze, voor je het opstuurt.

Hier vind je de contactgegevens van de organisatie. Klik op 'Kunnen we doneren voor de kinderen'.

Waar kun je geen tweedehands knuffels en oud speelgoed doneren?

Bij deze organisaties is het niet mogelijk om knuffels of speelgoed te doneren. Je kunt de spullen wel verkopen en het bedrag aan het goede doel doneren.

Het Vergeten Kind

Bij Het Vergeten Kind is het niet mogelijk om knuffels of speelgoed te doneren. Zij hebben namelijk geen inleverpunten. Je kunt jouw spullen wel verkopen, bijvoorbeeld op Marktplaats. De opbrengst kun je dan direct aan de stichting doneren. Het Vergeten Kind helpt kinderen met een onveilige thuissituatie.

KiKa

Je oude knuffels en speelgoed kun je niet inleveren bij KiKa. Deze organisatie kun je alleen helpen met een donatie in de vorm van geld. Zo kun je bijvoorbeeld een crowdfundingsactie starten. Het geld schenk je dan aan dit goede doel. KiKa heeft het geld nodig voor het doen van onderzoeken.

CliniClowns

CliniClowns neemt geen knuffels en speelgoed aan. Je kunt het daar dus niet doneren. Wel is het mogelijk om je spullen te verkopen. Bijvoorbeeld op Marktplaats of Facebook. Het opgehaalde bedrag doneer je vervolgens aan de CliniClowns. De organisatie zet zich in voor zieke kinderen.

Binnen 3 minuten geld inzamelen ✓ Inzamelingsactie voor een goed doel ✓ Melding bij elke donatie

Veelgestelde vragen op een rijtje

Waar kan ik terecht met oude knuffels?
Je kunt terecht bij verschillende organisaties met je oude knuffels. Zo doneer je het bijvoorbeeld aan: de Speelgoedbank, stichting Babyspullen en het Leger Des Heils. Bekijk de verschillende plekken in dit overzicht. 

Wie kan ik blij maken met speelgoed?
Verschillende organisaties maak je blij met speelgoed. Doneer het bijvoorbeeld aan stichting Whoe, stichting Lotje, Terres des Hommes en het asielzoekerscentrum. In dit overzicht ontdek je meer plekken.