Originele ideeën voor een geldinzamelactie

Geldinzamelactie ideeën | Vereniging, school, goede doel en stichting

Geldinzamelacties zijn steeds meer in opkomst. Je ziet het hedendaags niet alleen bij particulieren. Ook scholen, goede doelen, verenigingen en stichtingen verzinnen acties om geld in te zamelen. Een (online) donatie actie starten is bijvoorbeeld een uitstekend idee. Je haalt op een eenvoudige manier geld op voor bijvoorbeeld:

 • Lekkende dak van de vereniging
 • Een wens voor jezelf of een ander
 • Vrijwilligerswerk in het buitenland
 • Aanschaf van nieuwe materialen voor je klas of team

Om zoveel mogelijk geld op te halen kan jij je donatie actie versterken. Zo kan je op meerdere originele manieren een geldinzamelactie organiseren. Hier zit wel één kanttekening aan; niet alles is effectief! Hieronder geven wij daarom 4 effectieve en orginele ideeën hoe jij in actie kan komen.


Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie

1. Organiseer een feestelijke veiling als geldinzamelactie

Een bekende inzamelingsactie is een ‘veiling’. Organiseer een feestelijke avond of middag, waarbij jij oude spullen veilt. Je kunt het niet zo gek bedenken, maar maak eens een rondje door het (club)huis. Je komt waarschijnlijk wel een aantal spullen tegen die weg mogen. Deze spullen kunnen nog geld opleveren. Een paar ideeën zijn:

 • Boeken
 • Trainingsmaterialen
 • Meubilair
 • Wedstrijdshirts

Uiteraard kan het zijn dat je geen oude spullen hebt om weg te doen. Dit is geen probleem! Wat je namelijk ook kan doen is bedrijven uit de regio benaderen. Zo kan je vragen of zij spullen ter beschikking willen stellen. Wellicht dat een sportzaak een voetbalshirt van een bekende club wilt schenken. Of een sportbidon speciaal voor hardlopers. Een snoepwinkel daarentegen heeft wellicht nog een zak drop beschikbaar.

Het moreel van deze tip is om met een veiling verder te kijken dan alleen je eigen school, vereniging, stichting of huis. Wellicht dat iemand in jouw directe omgeving originele producten heeft die geveild kunnen worden.

Hoe zorg je dat bezoekers naar de veiling komen voor je inzamelingsactie?

Je doel is natuurlijk om zoveel mogelijk bezoekers te trekken naar je veiling. Zorg daarom dat het een feestelijke gelegenheid wordt! Muziek, borrelhapjes en drankjes mogen dan uiteraard niet ontbreken. De veiling kan je dan op bijvoorbeeld social media aankondigen als:

 • Kom naar de feestelijke veiling op [datum] bij [naam locatie]. Bied mee voor het goede doel en wie weet ga jij met te gekke spullen naar huis! Na de veiling is het tijd voor muziek, hapjes en drankjes. Neem je vriendinnen en vrienden mee. Hét wordt een avond om niet te vergeten.

Ben jij een particulier die een veiling wilt organiseren?
Het kan zo zijn dat je veel (oude) spullen in huis hebt, die nog geld waard zijn. Het probleem is alleen vaak dat je niet veel mensen kan trekken naar de veiling (behalve je vrienden en vriendinnen). Een tip hierbij is om jouw oude spullen dan te koop aan te bieden op marktplaats. Dit kan ook middels een veiling. Tegenwoordig bestaan er zelfs op Facebook groepen waar jij je spullen te koop kan aanbieden. Daarnaast kan je het platform gebruiken van Facebook voor een inzamelingsactie. Dit kan bijvoorbeeld als je jarig bent.

Met deze tip haal je nog meer geld op:
Kent iemand in jouw directe omgeving een bekende Nederlander? Dan kan je hem bijvoorbeeld strikken voor de veiling. De hoogste bieder mag samen met hem/haar gaan dineren.  Je hoeft immers niet alleen producten te veiling. Originele diensten doen het ook hartstikke goed! En hoe bekender deze persoon is…hoe hoger het bod wordt (zie voorbeeld hieronder). Goede doelen hebben vaak ambassadeurs die mee willen werken. Vraag hier naar bij het goede doel.

Geldinzamelactie

Hierboven zie je een bericht van RTL Nieuws. Een veiling had Warren Buffett gestrikt. De hoogste bieder mocht lunchen met de wereldberoemde belegger. Dit is natuurlijk een wereldberoemd persoon. Wellicht is er in jouw regio wel een bekend persoon die graag mee zou willen werken. De kosten zijn immers laag (alleen een lunch) en het bedrag van de veiling zal al gauw oplopen.

2.Verkoop loten (geschikt voor scholen, goede doelen en verenigingen)

Een effectieve manier is om een loterij te organiseren. Zorg dat je een aantal gave prijzen hebt die verloot mogen worden. Uiteraard dien je het wel toegankelijk te houden voor iedereen. Dit betekent dat je niet teveel geld moet vragen voor een lootje. Zowel een kind van 10 als een volwassene van 30 moeten mee kunnen doen. Dit maakt de geldinzamelactie effectiever.

Uiteraard dien je gave en originele prijzen te hebben. Dit maakt de kans op deelnemers aanzienlijk groter. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

 • Overnachting op de Veluwe
 • 4 kaartjes voor een pretpark
 • Een diner bij restaurant X
 • 4 kaartjes voor een bioscoopfilm
 • Nieuwe fiets

Het voordeel van een loterij is dat het bereik groot is. Naast leden van de vereniging, stichting of school kunnen ook derden meedoen aan de loterij. Laat bijvoorbeeld de leden van het goede doel, schoolleerlingen of jij als particulier langs de deuren gaan. Hiermee wordt de gehele regio/buurt betrokken bij jullie geldinzamelactie.

Hoe krijg je mensen zover om loten te verkopen?
Vaak is het handig om te stimuleren om langs de deuren te gaan. Gestimuleerd worden betekent onder meer een persoonlijke erkenning. Zorg voor een wedstrijdelement. Wie de meeste lootjes heeft verkocht krijgt 2x gratis kaartjes voor de Efteling bijvoorbeeld of 2x voetbalkaartjes. Zo maak jij je actie effectiever en wordt het bereik groter.

geldinzamelacties ideeen

Het voordeel van een loterij is dat je verder kan kijken dan alleen de leden van jouw vereniging of stichting. Je kan namelijk de leden motiveren om langs de deuren te gaan verkopen om loten te verkopen. Hiermee betrek je de gehele omgeving bij de inzamelingsactie. Dat is wel zo leuk en orgineel.

3. Geldinzamelactie met een bingo thema-avond

Een bingo-avond is een geweldig idee om een grote groep te bereiken. Bingo staat ook wel bekend als een effectieve methode om geld op te halen. Combineer een oer-Hollands spel met een gezellig avond bij jullie vereniging of stichting. Net als bij tip 1, kan je een feestelijke gelegenheid ervan maken. Een avond welke uiteraard in het teken staat van jullie geldinzamelactie. Niet zo’n saaie avond waar alleen ‘bingo’ aan de orde is.

Om het echt feestelijk te maken kan je er een thema aan vastplakken. De sfeer zit er dan gegarandeerd goed in! Wat dacht je van een Hawaï-thema of de 90’s! Dit betekent dat de Spice Girls en Backstreetboys dansmoves weer uit de kast gehaald kunnen worden. Hoe leuk is het voor de aanwezigen om tijdens de bingo in de jaren 90’s sferen te bivakkeren. Op de achtergrond staan de discolichten al aan. Na afloop kunnen jullie dan de dansmoves uit de mouw schudden.

Zijn de genoemde thema’s iets te heftig? Dan kan je ook nog kiezen uit één van de onderstaande aangelegenheid:

 • Bourgondische avond
 • Karaoke party
 • Arabische avond met oosterse sferen
 • Rock ’n Roll (met o.a. Elvis Presley)
 • Black en white (alles in zwart en wit)
 • Hollandse avond

Hoe zamel je geld in tijdens de bingo thema-avond?

Op de avond zelf kan je bingokaarten of boekjes gaan verkopen. De prijs van de bingokaarten is afhankelijk van de prijzen die je hebt. Vaak is een bingokaart rond de 5 euro realistisch. Houdt rekening met de doelgroep als je prijzen gaat aanschaffen. Een boormachine werkt natuurlijk minder als de doelgroep tussen de 18-24 jaar is. Ideeën voor prijzen zijn:

 • Barbecue
 • Telefoonhouder voor in de auto
 • Boxers of T-shirts (met een leuke opdruk)
 • Proefabonnement op een tijdschrift naar keuze
 • Digitale wekker(radio)
 • Chromecast
 • Tosti-ijzer

Het is uiteraard leuk als er één hoofdprijs is. Een prijs waarbij mensen extra kaarten zullen kopen! Dit moet iets zijn wat boven de rest uitstijgt. Een tosti-ijzer verloten als hoofdprijs is natuurlijk niet zo leuk. Verzin een origineel, handig en waardevol geschenk.

Hoe kom ik aan de prijzen voor de bingo?

Betrek lokale ondernemers erbij! Bij tip 1 hebben wij uitgelegd hoe je dit kan doen. Wellicht heeft een sportzaak nog een gave sporttas over. Die kan je dan uiteraard gebruiken voor je bingo. Of wat dacht van een parfumwinkel welke nog een heerlijke geurtje over heeft. In ruil voor deze prijzen kan je de naam van de winkels vermelden bij je aankondiging op:

 • Social media
 • Website
 • Flyer
 • Nieuwsbrief

Hierdoor houd je de kosten van je bingo laag en haal je voldoende op met je geldinzamelactie!

Feest tijdens je geldinzamelactie

Maak een feestje van je bingo-avond! Hiermee zorg je dat er een feeststemming heerst. Daarnaast zal de opkomst voor de bingo groter zijn dan wanneer je alleen een ‘bingo’ organiseert. Hang bijvoorbeeld een bepaald thema aan jouw feest. Daarnaast kan je de opbrengst van de drankjes ook nog eens gebruiken voor jouw doel.

4. Organiseer een sponsorloop bij jouw in de buurt

Dit is één van de bekendste activiteiten voor een inzamelingsactie; het organiseren van een sponsorloop. Fietsen, hardlopen, zwemmen of een triatlon. Deze actie kan in meerdere (sport)vormen georganiseerd worden. Het doel ervan is dat de deelnemers sponsoren zoeken. Zij zullen een bedrag ter beschikking stellen. Op het moment dat de deelnemer de activiteit met succes voltooid, keert de sponsor het beloofde bedrag uit.

Het voordeel van deze actie is dat sponsoren al voor een klein bedrag mee kunnen doen. Familieleden zullen bovendien (vaak) een groter bedrag ter beschikking stellen. Zij zijn immers blij dat een familielid zich inzet voor de vereniging of stichting.

Het organiseren van een sponsorloop hoeft niet veel te kosten. Zo kan je een samenwerking aangaan met een zwemvereniging. Je hebt immers maar voor een paar uur een bad nodig. Of wat dacht van een atletiekvereniging. Wellicht kunnen zij de baan voor een avond ter beschikking stellen. Dan kan je gemakkelijk een sponsorloop organiseren. Hierdoor houdt je alles op één terrein. Op de atletiekvereniging kunnen de sponsoren ook nog naar de deelnemers komen kijken.

Een sponsorloop is zeer geschikt voor:

 • Scholen
 • Verenigingen
 • Stichtingen

Orginele activiteiten om extra geld te verdienen tijdens de sponsorloop

Op de dag zelf kan jij je online crowdfunding promoten bij de bezoekers. Zo’n crowdfunding kan je eenvoudig starten bij Doneerveilig.nl. De bezoekers kunnen bijvoorbeeld via hun mobiel een donatie uitbrengen via ons online platform. Dit zorgt ervoor dat de opbrengsten van je geldinzamelingsactie zullen stijgen. Hier kan je het niet alleen bij laten. Met originele ideeën kan je nog meer geld ophalen. Wat dacht je van:

 • Kraampjes waarin jullie leuke spulletjes verkopen
 • Activiteiten eromheen (zoals tegen betaling ballen gooien en een grabbelton)
 • Rondlopen met lekkernijen (verkopen van gevulde koeken, stroopwafels etc.)

Op deze manier haal je dus op verschillende manieren geld op tijdens de dag van de sponsorloop.

Smoothies voor inzamelingsactie

Organiseren van activiteiten om je sponsorloop heen is slim. Zo haal jij eenvoudig extra geld op tijdens de sportieve dag. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om smoothies te verkopen! Zeker als het heerlijk weer is zijn mensen bereid om voor een vers sapje te betalen. Dit is ook nog eens gezond!

 


Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie

Deel deze actie op social media