Geld ophalen via Facebook? Zo werkt het

Geld inzamelen via Facebook? Zo werkt het.

Facebook wordt steeds vaker gebruikt voor een inzamelingsactie. Hier wordt je onder meer op geattendeerd als je jarig bent. Als het jouw verjaardag is (op Facebook) krijg je een melding. Je hebt dan de keuze om een bedrag bij elkaar te verzamelen voor een non-profitorganisatie. Dit niet alleen; je hebt ook de keuze om geld in te zamelen voor een persoonlijk doel of die van een ander. De kenmerken voor een actie op Facebook zijn:

 • Mensen kunnen direct doneren via Facebook
 • Vrienden hebben gelijk inzicht in jouw inzamelingsactie
 • Geld ophalen voor jezelf, een ander of liefdadigheidsinstelling
 • Mogelijkheid om je actie op jouw tijdlijn te plaatsen

Benieuwd wat je kan na het lezen van deze blog?

 1. Je weet wat het verschil is tussen een actie op Doneerveilig.nl en Facebook
 2. Je weet hoe je een inzamelingsactie moet starten op het social media platform
 3. Wat de kosten zijn van een actie

 


Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie

1. Hoe zamel je geld in via Facebook?

Je dient natuurlijk eerst een doel te hebben. Wil je geld voor jezelf inzamelen, voor een non-profitorganisatie of bijv. een familielid? Als je die keuze hebt gemaakt, is het tijd om aan de slag te gaan. Voordat je gaat starten met je donatie actie op de site is het verstandig om al wat voorbereidingen te treffen. Zo kan jij in één keer je actie opstellen:

 • Schrijf in Word een korte beschrijving van jouw project
 • Bepaal het bedrag dat je bij elkaar wilt verzamelen
 • Bedenk voor jezelf tot wanneer men geld kan inzamelen voor je actie
 • Selecteer voor welke liefdadigheidsinstelling je een crowdfunding wil starten (indien dit je doel is)

Hieronder leggen wij het uit aan de hand van twee voorbeelden. Voor computergebruikers en de mobiele applicatie gebruikers. Uiteraard kan je ook een inzamelingsactie starten als het niet jouw verjaardag is.

1.1 Ga naar de website of applicatie van Facebook

Uitleg voor computergebruikers
Allereerst ga je naar de website van Facebook. Nog niet ingelogd? Doe dit dan eerst. Klik linksboven in de hoek op het Facebook-logo. Je krijgt een overzicht te zien van onder meer je tijdlijn. Aan de linkerkant zie je diverse suggesties staan:

 • Nieuwsoverzicht
 • Messenger
 • Watch
 • Marketplace

Als je iets meer naar onder scrolt vind je daar het ‘inzamelingsacties’. Dit valt onder het kopje ‘verkennen’. Klik op inzamelingsactie (zie afbeelding hieronder).

inzamelingsactie facebook

Voor (mobiele) applicatiegebruikers
Gebruik jij de Facebook-app op je telefoon of tablet? Dan kan je onderstaande stappen volgen. Het is belangrijk dat je de nieuwste versie van Facebook hebt. Er komen regelmatig updates uit. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie hebt. Zo ben je ervan verzekerd dat de ‘inzamelactie’ ook in jouw app aanwezig is.

 1. Open de Facebook-app
 2. Log in
 3. Klik rechtsonder op het hamburgermenu (3 streepjes)
 4. Er opent een menu met daarin opties
 5. Klik op ‘meer weergeven’ in het menu
 6. Klik op ‘inzamelingsacties’

Om het visueel te maken hebben wij hieronder enkele afbeeldingen neergezet.

Geld inzamelen Facebook    verjaardag inzameling Facebook

In de afbeelding zie je een ‘hamburgermenu’ (rechtsonderin) waar je op dient te klikken. Vervolgens klik je op ‘meer weergeven’. Nu is de actieknop ‘inzamelingsactie zichtbaar’

1.2 Het doel van jouw inzamelingsactie op Facebook

Hieronder gaan wij verder met het voorbeeld van computergebruikers (ook wel desktop-versie genoemd). Uiteindelijk heb je op de mobiele applicatie soortgelijke knoppen. Daarom hebben wij ervoor gekozen om één (neutrale) uitleg te maken. De knoppen vind je namelijk ook in de Facebook-app.

Zoals in de allereerste stap uitgelegd; klik op ‘inzamelingsacties’ in het Facebook-menu. Er volgt een pagina welke gaat over het starten van je actie. Hierbij heb je twee mogelijkheden: 

 1. Inzamelactie voor jezelf of een vriend (persoonlijk doel)
 2. Inzameling voor een non-profitorganisatie

In onderstaand voorbeeld gaan wij uit dat je een persoonlijk doel hebt. Klik daarom op onderstaande button in het Facebook-overzicht, gevolgd door ‘categorie kiezen’ (let op: dit beeld kan nog wel eens wijzigen op Facebook, maar zoek een soortgelijke actieknop op).

crowdfunding facebook

Wat is het verschil tussen een persoonlijk doel en een doel voor een non-profitorganisatie?
Wanneer je kiest om geld in te zamelen voor een persoonlijk wordt het bedrag (na aftrek van de kosten) overgemaakt naar jouw bankrekening. Wanneer je geld inzamelt voor een non-profitorganisatie, gaat het geld rechtstreeks naar het goede doel. Dit kost geen geld. Voorbeelden van non-profitorganisaties waarvoor jij een actie kan starten zijn: 

 • KWF
 • KiKa
 • Stichting Dierenlot
 • CliniClowns
 • Stichting Vluchteling

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Wanneer je klikt op de button ‘inzamelingsactie voor non-profitorganisatie’ vind je vele andere stichtingen.

1.3 Selecteren van de juiste categorie

In stap 1.1 hebben wij al de tip gegeven om voor jezelf duidelijk op papier te zetten wat je doel is. Dit doel dient ondergebracht te worden in een categorie. Op Facebook kan je kiezen uit diverse categorieën, zoals:

 • Medisch
 • Persoonlijke crisis
 • Huis(dieren)
 • Familie 

Klik op de categorie die het beste past bij jouw actie.

Opmerking:
Twijfel je in welke categorie jij je actie moet plaatsen? Dat is lastig. Het nadeel is dat Facebook je hier niet zomaar mee kan helpen (met persoonlijk contact). Bij Doneerveilig.nl kan je 24 uur per dag contact met ons opnemen als je een actie start. Ook voor hulp bij het opzetten van je actie. Dit zorgt ervoor dat je actie succesvoller verloopt.

1.4 Instellen van je actie

Nadat je de juiste categorie hebt geselecteerd kan je de basisgegevens invoeren. Dit omvat onder meer:

 • Bedrag dat je op wilt halen
 • In welk land je campagne plaatsvind
 • Datum tot wanneer je actie loopt

Het nadeel van een crowdfunding beginnen op Facebook is dat je verplicht bent om een einddatum door te geven. Op het moment dat deze datum verstreken is, kan niemand meer geld schenken. Dit is uiteraard zonde. Om deze reden hebben wij ervoor gekozen om bij Doneerveilig.nl geen einddatum te hanteren. Het is natuurlijk zonde als iemand nog net 100 euro wilt schenken en diegene een dag te laat is.

Geldbedrag invoeren

1.5 Jouw verhaal neerzetten

Wanneer je de basisgegevens uit stap 1.4 hebt ingevuld, kom je in een nieuw scherm terecht. Hier kan jij je verhaal kwijt. Schrijf een pakkende titel voor je campagne. Zo zorg je ervoor dat je actie opvalt!

Vervolgens kan je jouw verhaal op papier zetten. Het is uiteraard belangrijk om dit helder op papier te hebben. Zo moet jij zeker onderstaande vragen kunnen beantwoorden:

 • Voor wie is het geld bestemd
 • Wat je gaat doen met het geld
 • Wanneer bijvoorbeeld de behandeling plaats gaat vinden

Als je jouw verhaal hebt neergezet klik je op ‘starten’. Het nadeel is dat jouw actie eerst goedgekeurd moet worden door Facebook. Hier kan zelfs 24 uur overheen gaan weten wij uit ervaring. Dit is zonde! Je wilt uiteraard zo snel mogelijk geld inzamelen. Bij Doneerveilig.nl kan je direct al geld inzamelen.

Vertel iets over je Facebook-actie

1.6. Je actie delen en geld binnenhalen

Als je actie goedgekeurd is, kan je het gaan delen met de buitenwereld. Verspreid je actie op Facebook en zorg dat je zoveel mogelijk geld inzamelt. Een nadeel hierbij is alleen dat mensen met een Facebook-account kunnen doneren. Dit betekent bijvoorbeeld niet dat jouw oma of opa (zonder account) geld kunnen storten. Dit is uiteraard zonde! Je wilt natuurlijk van iedereen geld op kunnen halen. Om deze reden hebben donateurs bij Doneerveilig.nl geen account nodig. Zij kunnen binnen één minuut al veilig geld doneren via iDeal (Nederland) of Bancontact (België).

2. Wat zijn de nadelen van een inzamelingsactie op Facebook

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk geld inzamelen voor jouw doel. Dit betekent ook dat je alle vrijheid moet hebben om jouw actie op te tuigen. Denk bijvoorbeeld aan een eigen crowdfundingpagina. Op deze pagina wil jij een video en foto toevoegen. Of als je er even niet uitkomt met het maken van je actie wil je natuurlijk hulp hebben. Helaas is dit bij Facebook niet zo gemakkelijk. De nadelen van een Facebook-campagne zijn:

 • Alleen Facebook-gebruikers kunnen een donatie doen
 • Donateurs kunnen alleen doneren via Creditcard (geen iDeal)
 • Verplicht om een einddatum op te geven voor jouw actie
 • Geen persoonlijke hulp bij het maken van je campagne
 • Geen mogelijkheid om zowel een afbeelding als video toe te voegen.
 • Het duurt 24 uur voor je actie goedgekeurd is
 • Lastig om je inzamelingsactie te verwijderen

Ondanks het een populair platform is, zou je wellicht denken dat de opties ook eindeloos zijn. Dat is helaas niet het geval. Daarnaast haal je maar op één manier geld op. Het kan handig zijn om naast crowdfunding extra geldinzamelacties te organiseren.

2.1 Wat zijn de voordelen en verschillen van Doneerveilig.nl

Doneerveilig.nl vindt het belangrijk om bij te dragen aan dromen en wensen. De actievoerder moet zo vrij mogelijk zijn om zijn campagne zelf in te richten. Dit is ook het belangrijkste verschil met een inzamelingsactie op Facebook. Hieronder staan de verschillen.

 • Direct toegang tot jouw actie (geen 24 uur hoeven wachten)
 • Donateurs betalen veilig in hun vertrouwde bankomgeving (iDeal of Bancontact) – niet alleen Creditcard
 • Niet verplicht om een einddatum op te geven
 • Je krijgt persoonlijke hulp binnen een dag als het maken van je actie niet lukt
 • Mogelijk om zowel een afbeelding als video toevoegen aan je campagne

3. Wat zijn de kosten voor een inzamelingsactie op Facebook?

Het maken van een inzamelingsactie op Facebook is niet gratis. Je betaalt een vast bedrag per donatie + een variabel bedrag. Het variabele bedrag bedraagt 1,51% over het gedoneerde bedrag. Het vaste bedrag is 0,30 EUR.

De hierboven genoemde bedragen vallen lager uit als Doneerveilig.nl. Het nadeel is wel dat er veel belemmeringen zijn voor je actie. Zo duurt het een dag voor je actie online staat, krijg je geen persoonlijke hulp en kunnen alleen Facebook-gebruikers een bedrag schenken. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk minder geld ophaalt.

 


Binnen 3 minuten online ✓ Direct delen op social media ✓ Melding bij elke donatie

Deel deze actie op social media